Kraniosakrální terapie Mgr. Klára Elisová

RAW Keltská mořská sůl

Sůl nad zlato

Bretaňská mořská Keltská sůl, také známá jako Šedá sůl, je přírodní mořskou solí bez jakékoliv rafinace a příměsí. Tato sůl pochází přímo z moře, a tím, že není rafinovaná ani upravovaná jako běžné druhy solí, je jí umožněno zachovat si bohaté spektrum cenných minerálů a stopových prvků. Její původ lze vystopovat až k dávnověku u francouzského pobřeží Guérande, kde se těží podle starodávné 2000 let staré keltské metody na slaniskách založených na vrstvě šedého jílu. Na rozdíl od běžných solí, jako je například himalájská, které jsou získávány lomem ze země či kamene.

Zajímavým faktem je, že složení keltské soli je téměř totožné se složením lidských slz či s naší plazmou v krvi. Dokonce se podobá i čerstvé kokosové vodě, která byla v minulosti využívána jako alternativa pro krevní transfuze. Nižší obsah chloridu sodného v Keltské soli umožňuje dalším minerálům a stopovým prvkům z jílu a moře přispět svým dílem.

Podobně jako je tomu u bílé mouky či cukru, i klasická kuchyňská sůl podléhá rafinaci a chemicky průmyslovému zpracování, během kterého jsou odebrány veškeré minerály, zůstává pouze sodík a chlorid sodný (NaCl). Do této upravené „potraviny“ je následně přidáván syntetický jód v množství stanoveném lidskými normami, což vyžaduje další nepřirozené postupy, jako je bělení a přidávání hliníku pro zlepšení konzistence.

Konzumace této rafinované kuchyňské soli může vést ke kornatění cév a narušení rovnováhy v těle, a je hlavní příčinou vysokého krevního tlaku. To je způsobeno přemírou sodíku, který je vně buňky, a nedostatkem draslíku uvnitř buňky, což může vést k hypertenzi. Buňka se tedy zvětší a zvětšená buňka pak způsobuje vysoký krevní tlak. Z tohoto důvodu je tedy lidem doporučováno přestat solit, což má ale také za důsledek zvýšení krevního tlaku. Příčina je právě s tom, že lidská buňka i přesto obsahuje malé procento sodíku a přílišně nízký obsah sodíku v buňce tedy opět povede k jejímu celkovému zvětšení a tedy souběžně ke zvýšení krevního tlaku.

Keltská sůl se suší přirozeným způsobem pomocí slunce a větru, což jí dodává lehkou vlhkost. Voda z moře je postupně vedena sérií jílovitých rybníčků, kde dochází k přirozené filtraci a pročištění soli. Následně je voda vypařována sluncem, čímž pak jako výsledný produkt zůstává velmi koncentrovaná sůl. Tento proces následně dokončují farmáři, kteří používají ke sběru soli speciální dřevěné hrábě, aby se šetrně posbírala sůl a zachoval se přírodní přístup ke sběru soli bez strojů. Šedá barva soli je dána přítomností minerálů z jílu, což dává keltské soli její charakteristický název.

Účinky Keltské soli:

  • Pomáhá regulovat krevní tlak a stabilizuje nepravidelný srdeční tep díky spolupráci sodíku s dalšími přírodními minerály a stopovými prvky.
  • Reguluje obsah vody v těle díky stopovým prvkům, které se nenacházejí v obvyklých potravinách či výživových doplňcích.
  • Zabraňuje otokům (například nohou) tím, že vodu přivádí přímo do buněk.
  • Snižuje tvorbu hlenu a brání jeho vzniku , proto může pomoci lidem s alergiemi a astma.
  • Uvolňuje svaly díky obsahu 3 různých forem hořčíku (síran hořečnatý, chlorid hořečnatý a bromid hořečnatý).
  • Pomáhá odstraňovat přebytečnou kyselost a toxiny z mozkových buněk a tím zlepšuje jeho celkovou funkci.
  • Pomáhá vyrovnat hladinu cukru v krvi, což je zvláště užitečné pro diabetiky.
  • Udržuje optimální kyselost v těle a odstraňuje přebytečné kyselinové odpady z buněk. Tím se udržuje optimální kyselost v těle.
  • Zvyšuje energii díky dostatečného obsahu stopových prvků (nedochází tedy k rychlé únavě).
  • Udržuje vyvážené elektrolytové minerály v těle čímž pomáhá uvolňovat přebytečnou vodu a sodík z tkání.
  • Minerály v keltské soli poskytují vyšší odolnost vůči infekcím, nemocem a dalším problémům. Také může docházet k rychlejšímu hojení a celkově k lepší imunitě.
  • Stopové prvky v soli mají uklidňující účinek na nervový systém a to vede mimo jiné i k lepšímu spánku.
  • Správný poměr minerálů v keltské soli zabraňuje svalovým křečím, které jsou často způsobeny nerovnováhou elektrolytů (zejména sodíku a hořčíku).

Použití keltské soli:

  • Pro hydrataci dehydratovaného těla: nejlépe špetku krystalů soli vložíme přímo do úst a zapijeme vodou. Před zapitím můžeme i chvíli počkat, než se sůl trochu rozpustí na jazyku, kde se může část minerálů ze soli vstřebat do podjazykové žlázy. Jakmile krystaly zapijeme vodou, obsažený hořčík v soli přivede vodu přímo do buněk v našem těle. Pokud bychom nejprve rozpustili sůl ve vodě, nedosáhli bychom stejného účinku. Je potřeba sůl vložit do úst až posléze zapít vodou. Koncentrovaná sůl všechny potřebné přírodní minerály se poté vstřebají v žaludku. Tím, že se Vám voda dostane přímo do buněk můžete také následně pozorovat, že nechodíte tak často „na malou“, což je příjemný bonus.
  • Při vaření : Tato hrubá sůl je ideální při vaření, nakládání a konzervování. Při stolním použití ji můžeme umlít ideálně pomocí keramického mlýnku (skvělá je bylinková sůl, když přidáme do mlýnku i naše oblíbené kuchyňské bylinky a koření). Keltská mořská sůl je vysoce ceněný produkt v kulinářském světě a mnozí ji považují za nejkvalitnější dostupnou sůl.

Poslední příspěvky

  • RAW Keltská mořská sůl
    Bretaňská mořská Keltská sůl, také známá jako Šedá sůl, je přírodní mořskou solí bez jakékoliv rafinace a příměsí. Tato sůl pochází přímo z moře, a tím, že není rafinovaná ani upravovaná jako běžné druhy solí, je jí umožněno zachovat si bohaté spektrum cenných minerálů a stopových prvků.
  • Co je kraniosakrální terapie – vysvětleno zase trochu jinak…
    Kraniosakrální terapie je jemná a celostní holistická léčba, která se zabývá mentální, emocionální, fyzickou a duchovní úrovní těla, přičemž si uvědomuje, že všechny aspekty přispívají k vytvoření integrovaného celku člověka.